История на Китай
Династия Джоу

 

周朝

 
ЗАПОЗНАНСТВА
Династията Джоу (Чжоу) управлява Китай в подължение на повече от 800 години.Този период (1122-221 г. пр. н.е.) бил истински златен век за Китай - разрастнали се градовете, развила се търговията и ранните форми на китайската имперска култура.
 
Царството Джоу
 
Територията на Китай била заселена още от времето на палеолита.Племето Джоу живеело в плодородната долина на реката Вей в Западен Китай. През второто хилядолетие пр. н.е. в Китай възникнала държавата Ин. Царете и династията Ин водили война със съседните номадски племена, което изтощ
ило държавата и през 12 в. пр. н.е. тя била завладяна от племенния съюз джоу, който поставил началото на царството Джоу.През този период за първи път е било използвано желязото за изработване на земеделики сечива, предмети за бита и оръжие.
 
Разпадането на държавата Джоу
 
От 8 до 3 в. пр. н.е. държавата Джоу се разпадала на множество самостоятелни държави.Властта само формало била в ръцете на царя, който бил зависим от аристократите.Настъпил така наречения „Перод на воюващите държави“ (6-3 век пр. н.е.), време през което обединените княжества водели борба за надмощие.През този период бъзникнала ранната класияеста китайска философия, чиито главни представители са древнокитайстите мъдреци и философи Конфуций и Лао Дзъ.Постепенно започнало да се налага идеята за въстановяването на централизиратата власт.
 
 
ЗАПОЗНАНСТВА
 

2009 © greatwall-bg.com